Over Wzd-check
01
Waarom de Wzd-check
Waarom de Wzd-check?
Excellent Zorgontwikkeling werkt vanuit de gedachte dat het geven van zorg en de toepassing en uitvoering van wettelijke regels makkelijker kan. Wij maken de vertaalslag van theorie en wetgeving naar de praktische toepassing en uitvoering in de praktijk.
Wij bieden ondersteuning aan zorgaanbieders bij de toepassing en uitvoering van wetgeving en het vergroten van kennis en expertise bij zorgverleners.
Waar staat de Wzd-check voor?
Wij maken met de Wzd-check de complexe wetgeving van de Wet zorg en dwang (Wzd) eenvoudig, praktijkgericht en laagdrempelig voor zorgverleners in de gezondheidszorg.
Onze passie is het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan cliënten in de gezondheidszorg. Vanuit de overtuiging dat bij de ontwikkeling van beleid de vertaalslag naar de praktijk van essentieel belang is hebben wij samen met onze partner EDC learning de Wzd-check ontwikkeld. De persoonsgerichte online tool gaat dan ook verder waar een normale e-learning Wzd stopt.
Wat is de Wzd-check?
Met de Wzd-check is het gelukt om een uniek, laagdrempelig en interactief praktijkproduct te ontwikkelen dat ondersteuning biedt bij het toepassen en uitvoeren van de Wet zorg en dwang (Wzd). De Wzd-check is in relatief korte tijd in te vullen waardoor de druk op de zorgverleners beperkt blijft. De check invullen kan op elk moment, snel en efficiënt!
Ons doel is verbetering van de kwaliteit van zorg door het creëren van bewustwording en het bieden van praktische handvatten aan zorgverleners in de gezondheidszorg. Bij het leveren van zorg is het van belang dat je je bewust bent van wat je wel en niet doet en waarom. Daar gaat het om bij goede zorg en ondersteuning!
- Persona/Segmentation
- Positioning
- Marketing Research
- Messaging
- Portfolio Architecture
02
Voordelen Wzd-check
Wat biedt de Wzd-check?
De Wzd-check biedt continue actualisatie naar de laatste stand van zaken rondom veranderende wetgeving van de Wet zorg en dwang. Zo zijn de wijzigingen n.a.v. de reparatiewet Wzd meegenomen in de huidige versie en ook de toekomstige wetswijzigingen n.a.v. de wetsevaluatie zullen vanaf inwerkingtreding beschikbaar zijn. Het jaarlijks invullen van de interactieve Wzd-check helpt je om voor je eigen cliënt up to date te blijven en de volgende onderdelen in kaart te brengen:
-
Of de cliënt onder de Wet zorg en dwang (Wzd) valt. -
Of aan diverse Wzd kaders en eisen wordt voldaan. -
Welke Wzd maatregelen van toepassing zijn. -
Of er sprake is van onvrijwillige of vrijwillige zorg. -
Of je het stappenplan Wzd moet gaan volgen.
Voor wie is de Wzd-check?
De Wzd-check is voor iedereen die te maken krijgt met de Wet zorg en dwang. Ongeacht of je als zorgverlener, begeleider, ondersteuner, gedragswetenschapper, (huis)arts, familie, vertegenwoordiger of op welke ander manier dan ook betrokken bent bij een cliënt. Heb je (nog) weinig kennis van de Wet zorg en dwang? Geen probleem, je kunt gewoon aan de slag met de Wzd-check. Gaandeweg doe je alle noodzakelijk kennis op die nodig is voor jouw dagelijkse praktijk.
-
Iedereen die te maken krijgt met de Wet zorg en dwang.
-
Er is geen voorkennis nodig. -
In relatief korte tijd (30-60 min) doorloop je de Wzd-check -
Wettelijke kaders zijn ingebouwd. -
Bewustwording door een zeer compleet overzicht van Wzd maatregelen
Wat is de opbrengst van de Wzd-check?
Aan het einde van de check ontvang je het unieke eindrapport van de cliënt.
Hierin staan alle acties die nog gedaan moeten worden om aan verschillende kaders en eisen vanuit de Wet zorg en dwang te voldoen.
Daarnaast staat per Wzd maatregel die worden toegepast bij de cliënt aangegeven of het onvrijwillige- of vrijwillige zorg is en of het stappenplan Wzd wel of niet gevolgd moet worden.
Probeer nu de gratis demo uit en krijg een indruk van de Wzd-check!
-
Een uniek cliëntrapport van de Wzd-check waarmee je direct aan de slag kunt in de praktijk! Met hierin: -
Of de cliënt onder de Wzd valt of dat hier nog acties voor nodig zijn. -
Of aan diverse Wzd kaders en eisen wordt voldaan of dat hier nog acties voor nodig zijn. -
Een overzicht met de Wzd maatregelen die bij de cliënt worden toegepast. -
Een automatisch overzicht van onvrijwillige- en vrijwillige zorg. -
Een automatisch overzicht van het wel of niet volgen van het stappenplan Wzd.
03
Wist je dat?
Doelstellingen
Wet zorg en dwang
Wist je dat doelstellingen van de Wet zorg en dwang (Wzd) het terugdringen van dwang in de zorg, het verhogen van de kwaliteit van (gedwongen) zorg en het versterken van de rechtspositie van cliënten zijn.
- Wzd-check
- Wist je dat terugdringen van dwang in de zorg en het verhogen van de kwaliteit van onvrijwillige zorg begint bij bewustwording. De Wzd-check is een uniek digitaal persoonsgericht praktijkproduct dat de vertaalslag maakt van ingewikkelde wettelijke kaders naar bewustwording in de praktijk. Het versterken van de rechtspositie komt tijdens de check tevens uitgebreid aan bod.
Bewustwording
Wet zorg en dwang (Wzd)
Wist je dat bewustwording over de verschillende Wzd maatregelen één van de belangrijkste voorwaarden is? Dit speelt mee bij de zorgvuldige uitvoering van de Wzd. Veel maatregelen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, psychogeriatrische aandoening, Korsakov, Huntington, NAH of psychische stoornis zijn in de loop der jaren vanzelfsprekend geworden. Bij veel van deze maatregelen zijn zorgverleners zich niet voldoende bewust dat deze beperkend van aard zijn.
- Wzd-check
- Wist je dat het invullen van de Wzd-check zorgverleners helpt om voor de eigen cliënten in kaart te brengen welke Wzd maatregelen van toepassing zijn. In veel gevallen komen er Wzd maatregelen naar voren die zonder de check niet herkend waren. Hiermee levert de Wzd-check een grote bijdrage aan de bewustwording van zorgverleners en hiermee de rechtsbescherming van de mensen die afhankelijk zijn van hun zorg.
Wettelijke eisen Wzd
Wist je dat er wettelijke eisen zijn voordat iemand onder de Wet zorg en dwang (Wzd) valt.
Ook cliënten die geen zorg ontvangen vanuit de Wlz, maar vanuit de Wmo, Jeugdwet of Zvw toch onder de Wzd kunnen vallen.
- Wzd-check
- Wist je dat de Wzd-check in kaart brengt of bij de cliënt aan de vereisten is voldaan om onder de Wzd te vallen en eventuele acties die nog nodig zijn opneemt in het eindrapport van de Wzd-check.
Inspectie en de Wzd
Wist je dat deskundigheidsbevordering een belangrijk aandachtspunt is in het toezicht van Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Ook persoonsgerichte zorg een belangrijk uitgangspunt is voor de Inspectie (IGJ).
- Wzd-check
- Wist je dat de Wzd-check een grote bijdrage levert aan deskundigheidsbevordering van zorgverleners. De online tool gaat verder waar een normale e-learning stopt. De Wzd-check is persoonsgericht, je vult hem namelijk in voor een unieke cliënt uit je eigen praktijk. Alle vragen gaan over je eigen cliënt en gaandeweg doe je allerlei kennis op van de Wet zorg en dwang en de toepassing hiervan.
De Wzd is cliëntvolgend
Wist je dat de Wet zorg en dwang cliëntvolgend is en overal van toepassing is waar de cliënt zorg ontvangt?
- Wzd-check
- Wist je dat de Wzd-check in kaart brengt op welke Wzd-locaties (accommodaties of locaties) zorg wordt verleent aan de cliënt.
Verplichtingen zorgaanbieder Wet zorg en dwang
Wist je dat er diverse verplichtingen zijn t.a.v. de Wet zorg en dwang (Wzd) die je als zorgaanbieder hebt.
Zoals bij wilsonbekwame cliënten die geen vertegenwoordiger hebben en onder de Wzd vallen. De zorgaanbieder is dan verplicht om een mentor aan te vragen.
- Wzd-check
-
Wist je dat de Wzd-check ondersteuning biedt in het in kaart brengen van de stand van zaken van verschillende wettelijke verplichtingen vanuit de Wzd.
De Wzd-check brengt o.a. in kaart wie er als vertegenwoordiger optreedt en neemt bij wilsonbekwame cliënten zonder vertegenwoordiger hiervoor een actie op in het eindrapport van de
Wzd-check.
Huisregels en de Wzd
Wist je dat de huisregels zo spoedig mogelijk na gedwongen opname in een accommodatie aan de cliënt en de vertegenwoordiger verstrekt moeten worden en op vraag mondeling toegelicht moeten worden.
- Wzd-check
-
Wist je dat uit het rapport van de Wzd-check naar voren komt indien de huisregels nog opgesteld, geactualiseerd of verstrekt moeten worden.
Kinderen en de
Wet zorg en dwang
Wist je dat kinderen onder 12 jaar ook onder de Wzd vallen. Er voor kinderen onder de 12 jaar andere wettelijke regels gelden wanneer er sprake is van onvrijwillige zorg.
- Wzd-check
- Wist je dat dit in de Wzd-check automatisch is ingebouwd op het moment dat je kiest voor de leeftijdscategorie 0-11 jaar bij een cliënt.
Ambulante onvrijwillige zorg
Wist je dat er bij ambulante onvrijwillige zorg aanvullende zorgvuldigheidseisen zijn waar je aan moet voldoen vanuit de Wet zorg en dwang.
- Wzd-check
- Wist je dat deze in de Wzd-check nader zijn uitgewerkt en toegelicht.
Wzd maatregelen
Is een bedhek beperkend?
Wist je dat er Wzd maatregelen zijn die onder twee zorgvormen kunnen vallen. Zoals bedhekken, deze vallen onder zorgvorm B als het bedhek de cliënt in de bewegingsvrijheid beperkt. Daarnaast vallen ze onder zorgvorm H op het moment dat de cliënt nog wel uit bed kan ondanks het bedhek, maar de cliënt zich toch verzet omdat het bedhek bijvoorbeeld zijn uitzicht belemmerd. Er is dan toch sprake van onvrijwillige zorg.
Dit onderscheid is belangrijk omdat bij vrijwillige zorg (zonder verzet) bij zorgvorm B wel het stappenplan gevolgd moet worden en bij zorgvorm H niet.
- Wzd-check
-
Wist je dat de Wzd-check een zeer compleet overzicht van mogelijke Wzd maatregelen bevat en elke maatregel automatisch bij de juiste categorie geplaatst wordt op basis van de antwoorden die je geeft. In het eindrapport komt precies te staan of je het stappenplan Wzd wel of niet moet gaan volgen bij deze cliënt.
Wzd-functionaris
Wist je dat je als Wzd-functionaris een belangrijke toezichthoudende rol vervult bij de uitvoering van de Wet zorg en dwang (Wzd).
- Wzd-check
-
Wist je dat de rapporten van de Wzd-check van alle cliënten ondersteuning zullen bieden bij de uitvoering van deze toezichthoudende rol die je als Wzd-functionaris hebt.